De Crèche

De Crèche

In de township is nu een veilige plek waar 55 tot 60 kleine kinderen van 3 tot 6 jaar kunnen worden opgevangen. Zij zijn sinds 2014 gehuisvest in het nieuwe gebouw en gelukkig niet meer in die zogenaamd veilige oude plek die nauwelijks met woorden te omschrijven was. Het was een ontzettend kleine krot zonder enige voorziening. Er lag wat oude en vieze vloerbedekking op de vloer en het was er in de zomer ontzettend heet en in de winter erg nat en koud. Voorzieningen waren er in het geheel niet.

De Trust is er trots op dat het nieuwe gebouw er inmiddels staat en in gebruik is. Het is ontroerend te zien hoe gelukkig de kleintjes met hun nieuwe crèche en het nieuwe speelgoed zijn.

De Leidsters

Een aantal lokale vrouwen zijn de creche destijds op vrijwillige basis gestart om de kinderen te redden uit hun vaak uitzichtloze (thuis)situaties. Zij bereiden elke dag een ontbijt en een warme lunch voor de kleintjes. Zij leren de kinderen zingen, lezen, knutselen, puzzelen en doen eenvoudige taaloefeningen. Voorts leren zij de kinderen de handen te wassen, de tanden te poetsen en andere zaken op het gebied van de hygiëne.

Wij zochten hulp

Van de overheid ontvangen wij tot nu toe helaas geen bijdrage om de situatie voor deze kleintjes te verbeteren. De plaats waar zij tot voor kort verbleven tartte elke normale beschrijving en was bovendien gevaarlijk. Er was geen water, geen toilet, geen riolering en er waren geen leermiddelen of speelgoed. De kinderen deden hun behoefte op een emmer die in een hoek in de crèche stond of gewoon op straat net buiten de crèche.

Mensen uit Franschhoek en een aantal mensen uit Nederland hebben het initiatief tot het oprichten van een Stichting genomen. Hun doel was om een degelijk en brandveilig gebouw neer te zetten met toegang tot water, een toilet en elektriciteit en om te zorgen voor degelijke leermaterialen en meubilair zoals tafeltjes en stoeltjes en speelgoed.

Een ander doel is om de leidsters verder te scholen op het gebied van omgang met jonge kinderen, gezondheid en hygiëne.

Om dat doel te bereiken, zal zo goed als zeker altijd hulp en geld nodig blijven voor het onderhoud, de verzekering, voor eten en drinken, voor elektriciteit, voor gasflessen enzovoorts.

Berichtje achterlaten?

Stuur ons een mail of geef ons een belletje door op de knop rechts te klikken.